Värdegrund & produktinformation

Feminism och hållbarhet är två ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. Det är inte lätt att göra alla rätt, speciellt inte som företagare - men här nedan kan du läsa om några exempel kring hur jag implementerar dessa värderingar i min verksamhet.


Varför svensktillverkat?
Alla produkter i min webbshop trycks upp i samarbete med svenska tryckerier - och anledningarna till det är många. Förutom att jag vill stötta svenska företag och vara med och bidra till att fler har ett jobb att gå till tycker jag också att det är viktigt att komma ihåg att skatten som vi betalar när vi köper av svenska företag går till att bygga upp, utveckla och bibehålla Sveriges välfärd. I Sverige har vi även striktare lagar och regler när det kommer arbetsvillkor och löner för de anställda - och självklart förbud mot barnarbete och liknande. Sverige ligger också i framkant när det kommer till att producera hållbart och med bra kvalitet istället för "slit och släng" som tillverkas i många fabriker utomlands. Och det anser jag är jätteviktigt - jag vill att produkterna jag designar ska hålla för att användas i många år. När produktionen sker i Sverige minskar/kortar vi även ner de miljöfarliga transporterna - och här har vi dessutom reglerade lagar kring hur företag ska hantera och återvinna det avfall som eventuellt uppstår i produktionen. Självklart gör alla dessa fördelar att mina priser inte är detsamma som hos kedjorna som massproducerar produkter utomlands på löpande band. Men jag hoppas att du ska tycka om din designprodukt från mig lite extra nu när du vet detta!

Brickor/skärbrädor/coasters

Dessa produkter tillverkas av hög kvalitet på ett tryckeri i Sverige. Brickorna och glasunderläggen tillverkas av björkfaner med en tålig melaminbaserad yta som tål både värme och alkohol. Skärbrädorna är tillverkade av natur MDF och även dessa har en tålig melaminbaserad yta. Produkter har miljömärkningen FSC som står för Forest Stewardship Council vilket innebär att de är tillverkade av trä som kommer från ett ansvarfullt skogsbruk som tar hänsyn till både människor och miljö. Du kan läsa mer om FSC-märkningen här: https://se.fsc.org/se-se/om-fsc/vanliga-frgor-och-svar/1-vad-r-fsc. Varje produkt tillverkas omsorgsfullt en och en för hand och är därmed ett unikt hantverk. Produkterna produceras även i en liten upplaga - och vissa mönster och färger trycks endast upp i en begränsad upplaga.

Ge varan ett nytt liv
Om du någon gång skulle vilja göra dig av med en produkt som du har handlat hos mig så vill jag verkligen uppmuntra till att ge den ett nytt liv hos någon annan! Du kan t.ex. ge bort den till en vän eller familjemedlem i födelsedagspresent - eller lämna in den på din lokala second hand-butik så att den kan få sprida glädje i ett nytt hem några år till!

Sambeställ
Att handla på nätet är (och ska vara) smidigt och är förmodligen sättet vi alla kommer att handla på i framtiden. Nackdelen är givetvis transporten för att få hem varorna. Jag har som sagt gjort mitt allra bästa för att minska dessa så mycket det bara går genom att anlita svenska tryckerier istället för att trycka upp mina varor på andra sidan jorden. Dessutom så arbetar jag aktivt för att välja så miljövänliga material som möjligt. Det du som kund kan göra för att påverka detta ytterligare är att fråga runt bland dina närmsta vänner, bekanta och familj om någon vill sambeställa med dig. Då skickar jag allt i samma paket (vilket minskar transporterna) och du och dina vänner kan dela på fraktkostnaden! Hur bra? Och om du har tänkt köpa en present till någon kan jag även skicka presenten direkt hem till mottagaren åt dig så att paketet slipper ta omvägen via dig (läs mer i kassan hur du gör detta)!

Varför stötta en småföretagare?
Det finns många anledningar till att stötta en småföretagare. Du kanske har hört citatet "When you buy from a small business an actual person does a little happy dance" - och jag kan intyga att det verkligen stämmer till 100%. Det finns ingenting som gör mig så glad som när det plingar till i mejlkorgen och en notis om att jag har fått en beställning från någon av er dyker upp på skärmen. Då är det som att få en belöning för allt hårt arbete som "inte syns". När du handlar från en småföretagare får du en unik produkt som är skapad med enorma mängder kärlek och omtanke - samtidigt som du hjälper en person att få fortsätta och utvecklas inom sitt område. Du stöttar småskalig och hållbar produktion framför ohållbar massprodukton. Och självklart ska man heller inte underskatta snöbollseffekten - när du handlar från en småföretagare kan denne i sin tur handla produkter och tjänster till sin verksamhet av andra kloka småföretagare med bra värderingar (som i sin tur får växa och finnas kvar). Och en dag kanske även småföretagaren som just du handlar av kan anställa en eller flera personer som får ett jobb att gå till. Så TACK snälla för att du väljer att handla hos oss småföretagare!

Varför stötta kvinnliga företagare?
Visste du att knappt 27% av företagarna i Sverige är kvinnor, och att det dessutom är i nederkant av EU-snittet som ligger på 32,5%? Detta trots att kvinnor går ut grundskolan och gymnasiet med högre betyg än män, samt att kvinnor i större mån vidareutbildar sig på universitet och högskolor. Och fördelningen av riskkapital till företag är fortsatt obeskrivligt skev - endast omkring 1% av riskkapitalen investeras i bolag ägda av kvinnor. Detta måste såklart ändras i grunden med politiska insatser - men vi alla kan hjälpa till genom att aktivt välja att stötta kvinnliga företagare så att fler kvinnor vågar - och framförallt: får en ärlig chans och samma förutsättningar att driva bolag som män idag har!

Fakta hämtad från:
http://jamstalld.se/utbildning/
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Jamstalldhet/Foretagare---internationellt/
https://www.almi.se/almi-invest/nyheter/rapport---sa-mycket-riskkapital-gar-till-kvinnliga-grundare-i-norden/
https://digital.di.se/artikel/nya-siffror-sa-lite-riskkapital-gar-till-kvinnor-medan-miljarderna-rullar-till-man
https://www.foretagarna.se/nyheter/riks/2020/juli/en-rannil-av-riskkapitalet-nar-kvinnor/
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/utbildning-jobb-och-pengar/utbildningsnivan-i-sverige/
Eurostat